Pewne typy kawy mają własną dobrą historię. Wydaje się, iż właśnie po ich zrozumieniu, rozpoczyna się kawę lubić. Jednym ze specyficznych rodzajów kawy na pewno jest Kopi Luwak. Co warto wiedzieć na jej temat?

Kopi Luwak – co należy wiedzieć?

Rozpocznijmy od początku. Kopi Luwak to kawa przedstawiająca się z Południowej oraz Południowo Wschodniej Azji. Cała „magiczna” historia tejże używki to mechanizm jej produkcji, za jakim stoją żywiące się kawą cywety [luwaki]. Stworzenia owe mają własny talent selekcji niezwykle dojrzałych owoców podczas wykorzystywania. Wiśnie kawy przechodząc poprzez system trawienny cywety są wydalane. Kolejny mechanizm należy już do człowieka, jaki usuwa nasienia z nagromadzonych nieczystości oraz tworzy ostatecznie do palenia.

Wyjątkowa kawa Kopi Luwak

Czemu zatem jest taka wyjątkowa? Mianowicie po pierwsze, jest charakterystycznym trunkiem regionalnym. Jeżeli robiona jest z nasion kawy, to jedynie lokalnej, wynikającej z regionu Klaten. Smak kawy więc jest bardzo miejscowy. Jeżeli sprzedający jest uczciwy oraz dobrze tworzy napój z nasion, to uprzednio mieli je niezwykle drobno. Kolejnym ważnym aspektem zalewania jest sam mechanizm gotowania wody. Poszczególni gotują ją w rondlu na kuchence gazowej, pozostali wykorzystują czajnika czy wielkiego imbryka, w jakim woda gotowana jest na węglu drzewnym.

Jak uzyskuje się kawę z odchodów?

Mechanizm uzyskiwania nasion kawy jest dość specyficzny. Rozpoczyna się od cywety, jaka zjada całe owoce kawowca, natomiast następie trawi je, wydalając same ziarna. Niewątpliwie wyciągane z nieczystości zbiory są filtrowane, myte, natomiast potem wykorzystywane zgodnie z przyjętymi regułami palenia kawy. Znajdujące się w żołądku cywety kwasy wywołują natomiast, iż sama Kopi Luwak smakuje trochę odmiennie od zwykłej „czystej” Arabiki lub Robusty. Pozbywa się standardowej kawowej goryczy, jest łagodniejsza w smaku.

Ilość tak uzyskiwanej kawy jest mała. Podaje się ją na poziomie 400 kg rocznie. Więc za kilogram tego artykułu płaci się blisko 800 – 1000 dolarów, co czyni Kopi Luwak jednym spośród najdroższych trunków na świecie. By podnieść przychody podejmowane były próby hodowli cywet. Natomiast stworzenia hodowane w klatkach nie chciały spożywać owoców zerwanych poprzez ludzi oraz nie produkowały odpowiedniej ilości odchodów. Gdyż nie mamy wpływu na to jaki rodzaj owoców jest wykorzystywany poprzez cywety żyjące w naturze, więc każda partia może trochę różnić się nieco smakiem.